31 oktober 2011

Julpyssel

Ja, nu har jag satt igång med julpysslet! Riktigt mysigt faktiskt. :) Det svåra är att tämja alla kreativa infall och hålla sig till en sak i taget, i alla fall inte fler än ett par stycken. När jag väl sätter mig ner med allt material framför mig har jag nämligen fullt med idéer jag vill testa och förverkliga, helst alla på en och samma gång, för att se om det blir så som jag tänkt mig. Fast lika ofta som det blir det så spårar jag ur och får en annan idé och det kan då bli något helt annat än det jag planerat. Jag började i alla fall lite försiktigt med tyg-etiketter denna helgen.





30 oktober 2011

Minnen på väggen

Jag har många planer och idéer för vårt hem. Möbler jag vill köpa, saker jag vill fixa till, något som skall flyttas eller ändras och så vidare. En av de saker som jag verkligen vill göra är att skapa en fotovägg, en vägg full av foton på nära och kära i vackra ramar.

Idag när jag surfade runt lite på måfå så hittade jag dessa underbara foton, och nu blev jag ännu mer sugen på den där fotoväggen! Men nu vill jag uppgradera den från en fotovägg, till en minnesvägg. Det är ju så mycket mer än bara foton man kan kombinera  med!





Alla foton kommer från denna bloggen.

Hoppas att ni har haft en fin vecka!
Kram Jennica

29 oktober 2011

Tanten är tillbaka

Läste en kul artikel härom dagen om att Tanten är på väg tillbaka! :)

Ingen vill väl egentligen förknippas med ordet tant, men när jag läste artikeln så stämde mycket in på mig, om än inte allt! Men visst gillar jag att gå i skogen, baka, odla pelargoner och köpa vintage. Och inte för att jag gör det så ofta, men jag hade gärna gjort egen sylt och saft. Jag gillar ju handarbete och att pyssla. Och ordning och reda är ju inte heller fel.

Det som motsäger mig som tant enligt artikeln är dock att tanten inte bryr sig om vilken sorts burk hon lägger sylten i, det ska mest vara praktiskt. Själv föredrar jag ju snyggt OCH praktiskt!

Något av det roligaste i artikeln var alla nya ord vi använder om saker och ting som faktiskt hängt med väldigt länge, det är bara det att nu har det blivit "inne". Här kommer några exempel:

* Bättre begagnat har blivit vintage.
* Syjunta blev stick-café.
* Att piffa till har blivit till pimpa.
* Skorpor blev biscotti och muffins blev cupcakes.
* Långkok kallas nu för slow food.

I Elin Eks bok "Supertanten" kan ni läsa mer.

Så - är ni Tanter?! :)

Ha en fortsatt härlig helg!
Kram Jennica

26 oktober 2011

Virka

Just nu verkar det pågå en virkningsboom! Jamen har ni inte märkt det?! I var och varannan blogg så virkas det. Och det är ju så fint, så jag förstår det verkligen! Själv gjorde jag ett försök för ett par år sen, då jag fick för mig att jag skulle lära mig att virka. Hade väl lärt mig lite grann någon gång när jag var liten, men det var glömt nu. Och det jag verkligen ville lära mig var mormorsrutor! Så jag köpte virknål och garn, ett ganska tunnt, mjukt bomullsgarn som de rekommenderade i garnaffären eftersom jag ville göra en filt till min lilla dotter. Hmm....det där med tunnt fint garn var kanske inte så smart att börja med. Det blev några rutor som alla var olika i storlek....och sedan tröt mitt tålamod! :)

Men titta här så mycket olika fina saker man kan göra, om man bara har tålamod!
Kram Jennica







Alla bilder från Pinterest.

25 oktober 2011

Var snälla mot er själva

Idag har det varit en lite konstig dag. Å ena sidan har jag fått en del bra saker gjorda på jobbet, men å andra sidan har jag stundtals varit väldigt ofokuserad. Vääldigt ofokuserad! Har varit fnittrig och lite trött, blandat med energi så att det trots allt blev saker gjorda. Konstig dag som sagt!


Jag brukar alltid få dåligt samvete över dagar då jag inte är så produktiv på jobbet som jag själv anser att jag borde vara. Men vet ni, jag försöker verkligen att inte få det längre. Över huvudtaget så tränar jag mig själv på att inte ha så dåligt samvete över saker som jag inte gör, men som jag egentligen planerat att göra. Det är så onödigt! Jag går bara och mår dåligt och då är det lika bra att man gör ett aktivt val och konstaterar att just nu är jag ofokuserad, och ta en paus och göra nåt annat. Eller inse att nu är jag faktiskt för trött för att städa, eller vad man nu tänkt sig göra, och så välja att göra det en annan dag istället. En dag som är bättre lämpad, en dag då man har rätt sorts energi.

Som nu, nu borde jag ta tag i en del grejor, men jag är så trött och vill bara krypa ner i sängen med min bok. Och visst, ett litet dåligt samvete börjar direkt gnaga....men jag försöker mota bort det och tänka att jag faktiskt behöver gå och lägga mig. Jag är trött och behöver fylla på med energi!

Så - god natt bloggisar och sov så gott! Ta hand om er och kom ihåg att vara lite snällare mot er själva!
Kram Jennica

24 oktober 2011

Feng Shui i hemmet

Här går det undan, nu är det redan dags för nästa aktivitet - den 2 november är det dags för att lära sig mer om Feng Shui och hur vi kan använda detta i vår inredning!

Camilla Wästerberg från Lightliving kommer och berättar för oss om Feng Shui och hur vi kan använda det för att skapa harmoni i våra hem. Hon kommer att gå igenom grunderna och ursprunget till Feng Shui och hur man själv kan använda denna läran i sitt hem och i sitt liv. Camilla kommer att inspirera med bilder på gynnsamma miljöer och efter kvällen så kommer vi att "känna" vårt hem på ett bättre sätt så att det fungerar bättre för oss. Visst låter det spännande?!

Camilla kommer också att visa hur man skapar en sk moodboard. En moodboard är ett collage av olika material, såsom tidningsurklipp, tyger, foton och tapeter som beskriver stämningen i ett rum. Det är ett bra hjälpmedel för att testa sina idéer innan man genomför själva förändringen i sitt hem. Den moodboard ni skapar får ni givetvis ta med er hem!

Låter det intressant? Då anmäler ni er här - kontakt@kanelocayenne.se
Man kan också läsa mer här.



23 oktober 2011

Vackert

Ännu en helg-dag med underbart väder i Skåne, det är i alla fall lite plåster på såren för den kalla och regniga sommaren vi hade här nere i södra Sverige. Det här är hösten när den är som bäst!



20 oktober 2011

Bordsdekoration

Tack alla som var med och gjorde höstens första aktivitet så trevlig! Kom nu ihåg att vattna er oasis så bordsdekorationen håller riktigt länge. :)  Jag har lite strul med bilderna från kvällen så det får vänta ett tag. Här kommer istället några bilder på min bordsdekoration, jag måste säga att jag blev ganska nöjd, och så enkelt det var. :) Det kommer jag definitivt att göra oftare framöver! Kram /Nellie




18 oktober 2011

Paus i vardagen

Ja, det är just en paus i vardagen vi vill erbjuda med de aktiviteter vi arrangerar. Vi har förstått att det finns många med oss som sällan gör något för sig själv, något som ger energi, glädje och inspiration! Vardagen har sin gilla gång och det är full rulle för det mesta. Oftast kör vi bara på som vi brukar. Därför vill vi uppmuntra fler att ta ett break, en paus och ta sig tid för lite mys tillsammans med oss. :) Kanske är det på tiden att göra något du inte gjort på länge eller kanske något du tror att du inte kan så bra. Vi kan mer än vi tror, om vi bara vågar testa! Det är de små sakerna som gör det...

Nästa aktivitet är redan imorgon onsdag. Vi har fixat 2 extra platser så hör av dig snarast om du också vill komma! Mer info finns här.

Om i morgon inte passar eller känns lite snabbt inpå så kommer det snart fler chanser:
Onsdagen den 2/11 Feng shui i hemmet
Onsdagen den 16/11 Adventspyssel

Hoppas vi ses!

17 oktober 2011

Stickat

Hej! Hoppas helgen har varit bra. Här i Skåne har solen skinit och luften har varit frisk och kylig. Dessutom har det varit näst intill vindstilla, vilket hör till ovanligheterna, speciellt såhär i hösttider.

Vad hör hösten till om inte stickat? Speciellt denna höst verkar det som! :) Jag gillar verkligen de mängder av fina mönster och strukturer man kan skapa genom att just sticka. Inte för att jag kan det själv, sticka alltså, inte ännu i alla fall.

Jag har nyligen upptäckt en helt underbar webbsida, den heter Pinterest. Det är en stor bildbank där man delar med sig av sina egna bilder och "pinnar" andras. Har ni inte besökt den ännu så gör det nu. Men jag varnar er, den är beroendeframkallande!

Här kommer några exempel på fina bilder man kan hitta där:





Länge leve garn och stickat! /Nellie

16 oktober 2011

Underbar upplevelse

Idag har jag varit med om något fantastiskt! Jag har varit med och tittat på när man har drivit 50 stycken vilda islandshästar från en hage till en annan, och min sambo och dotter hjälte till! Vilken upplevelse och vilka underbart vackra djur! Jag är fortfarande helt uppfylld av denna upplevelse och kan inte sluta tänka på det.

Vi bor vid Järavallen i Skåne, och Järavallen är ett naturreservat. Längs havet löper några stora vidsträckta hagar och sedan ungefär en månad så går det 50 vackra islandshästar där. Nu vet vi att detta är hingstar och vallackar som är mellan 1-3 år gamla och som är vilda, dvs ej inridna. Oj! vad vackra de är! Dessa hästar behövdes av olika anledningar flyttas från en hage till en annan, och eftersom de är vilda så tar man inte dem en och en med grimma och grimskaft precis! Man måste driva dem i flock och här var man dessutom tvingade att driva ut dem i havet en liten bit, runt en brygga. Väldigt spännande!

Det var ungefär 8 vuxna och 3 barn som hjälpte till och efter mycket arbete i en timme, så fick de till slut ner dem i en fålla vid vattnet och så över på andra sidan! Det är enormt mäktigt att se en flock på 50 hästar med böljande manar komma rusande!

Dessa hästar tillhör Kvarnbacka och här kan ni läsa mer om dem!

Tyvärr blev inte bilderna så väldigt bra. Ursäkten är att jag stod med min 2,5-åring på bryggan och tittade på. 2,5-åring på en brygga.....jag behöver nog inte säga så mycket mer! :)

Nu tackar jag för mig och lämnar över bloggen till Nellie!
Kram Jennica





Denna bild från www.kvarnbacka.se

15 oktober 2011

En mysig planeringsdag

Idag har jag och Nellie träffats och planerat för hösten och kommande julmarknader! Det är alltid så mysigt och roligt att ses och få jobba med K&C i lugn och ro. Det gör att jag längtar så till den dag vi verkligen kan göra detta på heltid.

Julen ja.... Jag brukar vara den första att tycka att butikerna börjar skylta för julen alldeles för tidigt. Jag vet att man redan i början av oktober startade julen på IKEA och nu är det jul även på ICA Maxi, upptäckte jag igår. Men i år så längtar jag faktiskt efter att det ska bli lite mer jul i butikerna och att det ska komma ut julnummer av alla tidningar. Jag känner att jag behöver en massa inspiration inför pysslandet till julmarknaderna! Jag ser så mycket fram emot att få vara kreativ och producera fina dekorationer, det var ett tag sedan jag hann göra något sådant nu. Och tänk, det är bara 6 veckor till första julmarknaden! 

Vad brukar ni köpa eller hålla utkik efter på julmarknader?

Kram Jennica

14 oktober 2011

Fantastiskt vackert

Naturen är ändå vackrast! Vi hade en fantastisk himmel här nere i kväll, otroligt vacker och dramatisk! Den såg nästan overklig ut, ungefär som en oljemålning. Eller något som man ser i en science fiction film. Men det var naturen som ordnat detta skådespel helt av sig själv.

Jag hoppas att ni har haft en skön fredag kväll! För mig har det varit en tuff vecka, rent arbetsmässigt, och det har varit skönt att koppla av med en god middag och ett gott glas vin ikväll.

Hoppas att ni får en fin helg!
Kram Jennica



13 oktober 2011

Hela världen

Som ni har kunnat läsa så arbetar vi ju inte med K&C på heltid, utan vi har annat jobb på 'dagtid'. Nu under två dagar så har vi träffat kollegor från hela världen i ett möte där vi har diskuterat framtiden och hur vi skall arbeta tillsammans. Våra kollegor har kommit från USA, Kina, hela Europa, de nordiska länderna, Australien.....ja, större delen av världen faktiskt!

Det är så spännande att träffa alla dessa människor tycker jag! Det är spännande att prata med dem, prata om alldagliga saker, om hur de lever sina liv i sina respektive länder. Igår kväll hade jag samtal om bland annat jobb såklart, men även om barn, hus & hem, privatlogistik, relationer och en massa annat. Det är väldigt intressant att höra hur saker och ting fungerar i till exempel Kina, Serbien eller USA. I många fall är saker och ting sig helt lika - som till exempel kärleken till våra barn - och i andra fall kan det vara totalt olika. Mycket spännande och mycket berikande! Jag känner mig privilegierad över att få dessa möjligheter till intressanta samtal.

Kram Jennica

11 oktober 2011

Svar på frågestund

Jag och Nellie presenterade ju oss här på bloggen för ett tag sedan, och vi hade också en liten frågestund där ni kunde ställa frågor till oss om ni ville. Nu blev det ju ingen anstormning precis :) men jag ska ändå ta och svara på de frågor som vi fick. Nellies svar kan ni läsa här, om ni missat dem.

Jag skulle vilja veta lite mer om din bakgrund, vad du jobbat med och hur det kom sig att du / ni startat eget?
Jag började plugga ganska sent, jag var 27 år när jag började. Jag gick då en två-årig utbildning som hette Informationsteknik, det var en kvalificerad yrkeshögskoleutbildning som innehöll en hel del praktik. Vi hann med en hel del kurser under dessa två år, så utbildningen var ganska bred.  Ett par exempel på det vi läste är programmering, databaser, webbsideutveckling, marknadsföring, engelska, projektledning och lite annat.
Innan min utbildning jobbade jag med allt möjligt i en salig blandning, dock inte samtidigt! På repetoaren står arbete i tvättfabrik, kiosk, badmintoninstruktör, administrativt arbete på socialbyrå, lärarvikarie, elevassistent, skolbibliotekarie, arbete med att bygga upp en fritidsklubb för mellanstadiet samt administratör på en gymnasieskola!
Just nu arbetar jag på IKEA, där jag började för 10 år sedan som projektledare på IKEAs IT bolag. Nu arbetar med på IKEA FAMILY tillsammans med Nellie.

Hur kom det sig att vi startade eget då?
Som Nellie redan har skrivit så lärde vi känna varandra på jobbet, och vi upptäckte att vi hade en hel del gemensamt - som intresset för att pyssla! Vi stod på några julmarknader tillsammans och eftersom vi båda är ganska drivna och "vill mycket" så låg tanken på att starta något eget tillsammans inte så långt borta. Vårt namn Kanel & Cayenne kom vi dock på innan vi startat företaget, faktiskt innan vi ens bestämt oss för att starta något ihop!


Att ha en egen butik har varit en dröm hos mig länge och att kunna utveckla den idéen tillsammans med en av de allra bästa människor jag känner är fantastiskt! Att få utlopp för den kreativitet jag har och de idéer som poppar upp i huvudet är himla kul och att själva få bestämma och påverka känns bra. Och drömmen om att få göra detta på heltid är fortfarande stark! :)

Vad inspirerar dig i inredningsvärlden?
Jag älskar tidningar! Inredningstidningar, modemagasin, olika typer av tränings- och må bra tidningar.....jag skulle kunna köpa hur många som helst! De, tillsammans med alla de bloggar jag dagligen går igenom, är mina största inspirationskällor. Jag gillar verkligen bloggvärlden och de möjligheter som den för med sig, både när det gäller inspiration men även de möjligheter till att knyta kontakter, få energi och upptäcka nya saker.

Jag har väldigt svårt att beskriva min inredningsstil. Jag har svårt att placera mig i ett fack. Under många år, när jag var lite yngre, så tyckte jag att det var viktigt att försöka att hitta min stil. Att kunna placera mig i ett fack. Nu, när jag är äldre och kanske lite klokare :) , så inser jag att det inte är speciellt viktigt. Min stil varierar över tid, ibland från dag till dag! Men jag tror nog att jag har någon form av grundstil och den är nog ganska enkel tror jag. Ganska rena linjer, inget krusidull men sedan så älskar jag att piffa med färg, form och olika typer av material. Jag gillar att blanda oväntade kombinationer!

Tja, det var lite mer om mig!

Kram Jennica


10 oktober 2011

Påminnelse om höstmys

Hej på er!

Då var det ny vecka igen! Jag vill inleda denna veckan med att påminna om vår mysiga höstkväll Höstinspiration. Då ska vi lyssna till Ulrika Marklund som kommer att tipsa oss om hur vi kan göra det fint både inne och ute, med det som naturen har att erbjuda. Och så ska ni även få vara kreativa själva, och göra ett fint bordsarrangemang som ni får ta med er hem!

Jag sticker ut hakan och vågar utlova en både inspirerande och kreativ kväll!
Anmäler er gör ni här!


Dag: Onsdagen den 19 oktober
Tid: 19.00-21.00, inklusive fika
Plats: fd Borgeby Hälsa, Kornettvägen 5, Bjärred (i närheten av Borgeby Skor)
Pris: 350:-/person inklusive fika och bordsarrangemang



På tal om hösten, så började ju denna veckan väldigt höstigt med en riktigt regnig och grå dag här nere i Skåne. Och på jobbet så valde de just denna ruskiga och kalla dag att byta värmepanna....så i morgon laddar jag med tjock kofta!

Ni får ha en fortsatt bra vecka och jag hoppas att vi ses här på bloggen redan i morgon! :)
Kram Jennica

9 oktober 2011

Little creature

Hoppas er helg har varit bra! Vi fick en del gjort här hemma så jag känner mig nöjd och så redo man kan bli för en ny arbetsvecka.

Idag blev jag påmind om ett ställe vi besökte i Australien i våras, ett lokalt litet ölbryggeri som jag verkligen tycker har lyckats med sitt varumärke. Det finns faktiskt en hel del just små öltillverkare som är bra på att förmedla något med sitt varumärke.

Little Creature skapades av ett gäng bryggerivänner som alla älskar öl. De köpte en övergiven krokdilfarm i ett hamnområde och byggde där sitt eget bryggeri, från scratch. Där har de även en butik och en stor restaurang som hänger ihop med själva bryggeriet så man som gäst kan se när ölet bryggs samtidigt som man äter. Självklart tappas ölet man dricker direkt från de stora tunnorna, alltså inte något vanligt litet ölfat här inte! Vad gäller inredningen så kombinerar de industristilen med loppisfynd på ett riktigt skönt sätt och skapar på så vis en känsla av ett modernt öl som är lite godare och tillverkat med mycket kärlek. :)

Nu lämnar jag över blogg-stafett-pinnen till Jennica. Sköt om er! Kram /Nellie





7 oktober 2011

Fredag

Vissa veckor är fredagen extra välkommen! Denna veckan är en sådan vecka. Har egentligen ingen riktigt bra förklaring till varför, det har bara varit en lång och ganska intensiv vecka. Denna helgen ska jag försöka få lite ordning här hemma, det tycker jag kan vara avslappnande. Jag är inte direkt ligga-på -sofflocket-typen, även om jag gör det också ibland. :) Även träning och att tillbringa dagen utomhus står högt upp på min lista för återhämtning, helst i kombination. Vad gör ni när vi behöver ta igen er efter en påfrestande vecka?


Utegym i Tariffa, Spanien. Sååå smart!

6 oktober 2011

Frågor

Men oj, jag har ju glömt bort att ge svar på frågorna som kom i samband med presentationen av mig. Vad slarvigt av mig! Tack Victoria för spännande frågor. :)

Jag skulle vilja veta lite mer om din bakgrund, vad du jobbat med och hur det kom sig att du / ni startat eget?
Jag är utbildad systemutvecklare, dvs kan lite om mycket vad gäller hur man utvecklar dataprogram. Det låter ganska torrt och nördigt, jag vet. Nu är det inte så att jag är så himla intresserad av "data" med det är ändå ganska bra att kunna lite om detta, oavsett vad man jobbar med. :) Mitt första jobb efter utbildningen var klar (vilket var relativt sent, jag hade just fyllt 29 år) blev på IKEAs IT-avdelning. Det var nog ingen slump att det blev just IKEA, inredning har länge varit ett stort intresse hos mig. Nu, lite mer än 5 år senare har jag haft ett par olika roller och tjänster men jobbar jag fortfarande på IKEA, men numera på IKEA FAMILY, IKEAs kundklubb. 

Hur hänger då detta ihop med Kanel & Cayenne (K&C)? Jo, Jennica och jag har lärt känna varandra via jobbet på IKEA och en varm sommarkväll för ca 2 år sedan kom vi på vårt företagsnamn, Kanel & Cayenne, fast då hade vi egentligen inga planer på att starta något företag. Men OM vi skulle det så visste vi i alla fall vad det skulle heta! :)

Jag har funderat på det där med eget företag under en längre tid och tycker att det passar mig och min personlighet bra. Jag har massor av energi, och min största drivkraft är att kunna förändra och förbättra saker. Stora företag är i många fall lite tröga, så även IKEA och därför är det så bra att ha K&C vid sidan om, där kan vi ju göra precis som vi vill och vi kan själva påverka allt. Om vi bara hade kunnat göra det på heltid hade det varit ännu bättre! Nu är det lite svårt att få energin att räcka till, även för mig. :)

Vad inspirerar dig i inredningsvärlden?
Hmm, det var lite klurigare. Jag gillar naturen väldigt mycket och hämtar mycket inspiration därifrån. Jag har också en förkärlek till "gamla" saker, både lantligt och retro. Har ingen direkt utpräglad stil utan gillar att blanda. Det inspirerar mig mycket att se hur människor hittar kreativa och smarta lösningar på sina behov, det får gärna vara lite okonventionellt. :)

Ha en skön kväll! Kram /Nellie